Yaşlandırma raporu (ageing report) ve Excel ile hazırlanmasını, en son “tefenli” isimli kullanıcıdan gelen talep üzerine kaleme aldık Uygulamalı bir örnek ile ele alalım…
Yaşlandırma Raporu Nedir?
Ticari alacakların “yaşlarına” göre sıralaması “yaşlandırma” raporudur.
Yaşlandırma raporu (ageing report), genellikle 30’ar günlük dönemlere göre ayrılmış olarak alacakların veya borçların vade takibi için kullanılır. M. Olcay Çelik’in bu konudaki makalesinden daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Bu makalede pratik şekilde yaşlandırma raporu oluşturmaya odaklanacağız.
Verilerin arasından alacakların vade tarihlerine bakılması lazım, alacakları, tarihlerine göre ilgili sütun altında, hesap adı karşısına toplaması lazım.
Yaşlandırma Raporu Nasıl Hazırlanır?
Öncelikle veriye ihtiyacımız var. Bir yerlerde, tablo halinde bunların kayıtlı olduğunu düşünelim.
Şimdi bu verileri okuyarak, bir raporu oluşturmaya gayret edelim.
Adım adım anlatım
Yaşlandırma raporu oluşturmak için yapılacakları sırası ile inceleyelim:
- Öncelikle rapor tarihini belirtmemiz gerekiyor. Raporun düzgün şekilde oluşturulabilmesi için tarih belirtmek gerekli.
- Tarihi hücre içinde doğrudan yazarak belirtmeyi tavsiye ediyorum. Bunun yerine =TODAY() veya =BUGÜN() fonksiyonlarını kullanmayı önermiyorum çünkü dosyayı her açtığınızda değerler değişecektir.
- Raporda verileri “yaşlarına” göre gruplarına ayıracağımız için, buna esas teşkil edecek alt ve üst sınırları tanımlamamız gerekiyor.
- Dilerseni 30 yerine, 15, 45 veya her ne sınır istiyorsanız yapabilirsiniz.
- Mutlak referansları (formüllerdeki $ işaretleri) dikkatlice kullanarak, tablonun kolayca kopyalanabilir olmasını sağladık. Böylelikle rapor alanı genişledikçe, formülü basitçe çekerek kopyalayabileceğiz.
- Sutün referansları kullanarak (formüllerde A:A veya $A:$A olan kısımlar) veriler artsa bile (tablo aşağı doğru uzasa bile) formüllerin tüm verileri kapsayacağından emin olduk.
- =SUMIFS yada =ÇOKETOPLA fonksiyonu ile esnek (düzenlenebilir) olarak tanımladığımız her bir grubun altına, ilgili satırda adı geçen hesabın toplamını getirdik.
- =SUM yada =TOPLA fonksiyonu ile, satır ve sütun toplamları aldık
- =FORMULATEXT yada =FORMÜLMETNİ fonksiyonu ile, formüllerin içeriklerini görüntüledik ve bu ekran görüntüsünü alabildik. Kolaylık olsun diye sadece 1.ci grup görünür şekilde ekran görüntüsü aldım.
Bazı tavsiyeler
Asla veri ile raporu aynı sayfada oluşturmayın. Burada örneklerin ekran görüntüsünü kolayca amacı ile aynı sayfada yapıldı. Doğrusu verilerin bir sayfada, yaşlandırma raporunun ayrı bir sayfada olmasıdır.
Örnek Dosya
Örnek dosyayı buradan indirebilirsiniz.
Diğer Finansal Raporlama Makaleleri
Döviz kurları ile ilgili makaleyi de gözden geçirmeyi unutmayın. Eğer her bir döviz işlemini işlem tarihindeki kurlarla kayıt altına almak istiyorsanız faydalı bulacağınıza eminim.